Selecteer een pagina

Je bullet journal kun je op veel verschillende manieren inrichten en vormgeven. De één houdt van waterverven, de ander van schetsen of tekenen met potloden en weer een ander houdt van handletteren. Vooral het laatste is de laatste jaren enorm populair geworden.

Overal zie je dienbladen, schilderijtjes, potjes, notitieboeken, schriften en mappen met mooi spreuken met de mooiste letters. Dat is handletteren.

Wat is handlettering?

Handlettering is te vergelijken met kalligrafie. Met een pen maak je mooie letters in verschillende lettertypen die je later op allerlei verschillende manieren kleurt en versiert.

Dit kan met potlood, stift, pen, verf. Hiervoor zijn heel veel soorten materiaal te koop. Zo heb je bijvoorbeeld brushstiften. Dat zijn stiften die een lange flexibele punt hebben, zoals een kwast. Met de juiste techniek en oefening kun je met deze brushstiften de mooiste creaties maken.

Wat is kalligrafie?

Met het handletteren wint de kalligrafie ook weer aan populariteit. Hoewel het lang niet zo populair is als handletteren zijn er ook veel mensen die zich bezig houden met deze klassieke manier van schrijven.

Met inkt en een pen kun je je kalligrafie eigen maken en spreuken en teksten op papier zetten. De pen kan verschillende soorten punten hebben, waarmee je tijdens het schrijven verschillende diktes kunt maken in de letters.

Wat is het verschil tussen handlettering en kalligrafie?

Hoewel handlettering en kalligrafie erg op elkaar lijken is er een wezenlijk verschil tussen beide vormen van teksten maken.
Bij kalligrafie SCHRIJF je te tekst. Je hebt een pen en dat is het. Met verschillende kleuren inkt kun je rondom een letter nog versierselen aan brengen, maar de essentie van kalligrafie is schrijven.

Bij handletteren ben je aan het TEKENEN. Er zijn zo veel verschillende soorten lettertypes bij handletteren, dat je bijna door het alfabet de letters niet meer ziet. Een letter is een tekening. Een tekening die je inkleurt met potlood, stift of verf, die je opleukt met bolletjes, stipjes of streepjes. Je kunt zelfs met lijm een letter maken waar je glitter overheen strooit.

Tot slot

Waar kalligrafie echt onder het schoonschrijven valt, valt het handletteren onder het tekenen. Met veel oefening kun je de technieken van het schoonschrijven eigen maken. Er zijn professionele schoonschrijvers, die na jaren de titel “Penman” mogen dragen.

Bij het handletteren gaat het erom dat je letters op een leuke en creatieve manier op papier zet. Tekenen, en met oefening kun je je ook veel leuke letters en lettertypen eigen maken.

Het één is niet superieur aan het ander. Het is maar net waar je eigen voorkeur naar uitgaat. Kalligrafie heeft een klassieke uitstraling, terwijl het handletteren meer modern is.

Kies vooral wat je leuk vindt en wat bij je past. Het is gemakkelijker om in je bullet journal met handletteren te beginnen. Op internet vind je veel voorbeelden van spreuken die je na kunt maken en met jouw creativiteit kun je heel veel kanten op in het handletteren. In onderstaande boeken ontdek je hoe je stap voor stap de mooiste letters, woorden en zinnen tekent, van basisvorm tot versiering.

https://bulletjournalmaken.nl/wp-content/uploads/2018/10/Handlettering-in-je-bujo.png