Selecteer een pagina

Je kunt op verschillende manieren je bullet journal vormgeven. Zowel inhoudelijk als het notitieboek dat je gebruikt. Er zijn zoveel verschillende soorten notitieboeken die je kunt gebruiken als Bullet Journal, dat er voor ieder wat wils is.

Er zijn ook al veel notitieboeken die zijn vormgegeven als bullet journal. Dat is vooral handig als je net begint. Het geeft je richting en helpt je bij je eerste stappen bij journaling.

Je kunt na verloop van tijd ook gebruik gaan maken van een losbladig systeem. Een losbladig systeem heeft zo zijn voordelen.
In dit artikel laat ik een aantal systemen zien en vertel ik je hoe je zelf een losbladig systeem kunt maken.

Een losbladig bullet journal

Dit is niet meer en minder dan een map met papier. Je bepaalt zelf hoeveel bladen je in je map wilt hebben. En als een pagina mislukt, kun je die er gewoon uithalen. Niemand die er ooit nog iets van ziet.

Deze mappen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Vaak met hetzelfde formaat als een standaard bullet journal, A5 of B6.

Filofax

Vroegen kenden wij de Filofax vooral van de agenda. Sinds een paar jaar kun je ook in Filofax formaat een bullet journal aanschaffen. Met of zonder vulling.
De vulling die je kunt krijgen voor de Filofax bestaat uit voorgedrukte journal pagina’s. Je bepaalt dus zelf wat er in je bullet journal komt. Je zit dus niet meer vast aan het format en de volgorde van een standaard gebonden journal. Jij bepaalt zelf die volgorde.

Andere merken

Filofax is het bekendste merk voor een losbladig systeem. Er zijn nog vele andere onbekende merken die een losbladig systeem aanbieden. Zelfs de Action heeft een losbladig bullet journal systeem met een aantal voorgedrukte pagina’s waar je mee kunt starten.

Zelf een losbladig bullet journal maken

Kun je het nog steeds niet vinden in de systemen die er zijn? Voel je je nog steeds beperkt in je creativiteit bij het journalen? Dan ga je toch zelf aan de slag met een map en papier. Met een ringband, A4 of A5, en een stapel papier kun je aan de slag met het maken van je eigen losbladige bullet journal.

 

Action

Bij de Action verkopen ze mooie A4 ringbanden die je kunt gebruiken. Het is wel belangrijk om te letten op het papier dat je gebruikt. Het papier dat ze bij de Action verkopen is te dun om met stiften of waterverf op te werken. Het drukt te veel door.

Bij een speciaalzaak kun je dikker papier kopen, waarop je wel los kunt gaan met je bujo. Zorg wel dat je een goed perforator hebt om gaatjes in je papier te maken.

 

De ARC

Office Centre/ Staples kent de ARC. Dat is een systeem dat werkt met schijfjes. Er zijn verschillende kaften te koop met schijfjes van 2.5cm doorsnede. Word je bujo dikker, dan kun je overstappen op 3.8cm schijfjes. Een A4 notitieboek heeft 11 schijfjes om het papier bij elkaar te houden en een A5 notitieboek heeft er 8.

Een reguliere perforator werkt niet bij dit systeem. Arc heeft een eigen peroforator waar je je papier mee kunt perforeren en met de schijfjes kunt binden. Het is bij dit systeem heel gemakkelijk om papier toe te voegen en te verwijderen.

Ook heeft de Arc voorgedrukte bladen, niet perse bullet journal gericht, om te starten met het inrichten van je bullet journal. Voor dit systeem kun je ook eigen papier gebruiken, zorg wel voor dikker papier, bijvoorkeur 90grams papier.

Tot slot

Je hoeft je bij een losbladig systeem niet te laten beperken door de standaard systemen met voorgedrukte bladen die er zijn. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Laat je creativiteit de vrije loop en kijk wat bij jou past om het bullet journal te maken dat uniek is voor jou.

https://bulletjournalmaken.nl/wp-content/uploads/2018/10/Losbladig-bullet-journal-systeem.png