Selecteer een pagina

Ga je googelen op bullet journal dan zijn de hits enorm. 20 miljoen pagina’s die jou iets willen vertellen over de bullet journal. Daartussen zitten ook resultaten over het aanschaffen van een bullet journal. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het kopen, ook een bullet journal.

Maar heb je per se zo’n voorgedrukt exemplaar nodig? Nee, je hebt het niet per se nodig. Als je het wilt kun je kiezen uit veel soorten voorgedrukte exemplaren. Begin je net en weet je nog niet of het iets voor jou is, vraag je dan af of het nodig is om meteen een voorgedrukt boek te kopen.

Wat kun je als bullet journal gebruiken?

Naast de voorgedrukte opties die je overal op Internet kunt vinden, zijn er nog verschillende andere opties die je kunt overwegen om een bullet journal te maken. Opties die je meer vrijheid geven om het in te richten zoals jij wilt en bij jou past.

Ik geef je een aantal opties:

Simpel schrift
Met een simpel gelinieerd schrift kom je een heel eind. Je kunt lekker testen en experimenteren voor een paar cent per schrift (Action, Hema, Bruna).

Ringband
Met een 4 of 23 rings multomap ben je nog vrijer om je bullet journal in te richten. Je kunt gemakkelijk bladen tussenvoegen en verplaatsen. Staples Office Centre kent een eigen systeem dat heet Arc. Het lijkt op een ringband, maar het kent een eigen perforatie systeem. Je bent wel volledig vrij in het inrichten van je bullet journal.

Travellers notebook
Een compacte notebook die je gemakkelijk in je tas stopt. Meestal in A5 formaat verkrijgbaar en ook in heel mooie uitvoering. De travellers notebooks die ik vind, hebben meestal een mooi stevige leren omslag.

Officieel bullet journal
De Leuchtturm 1917 is de officiële bullet journal. Ryder Carroll heeft samen met Leuchtturm een notitieboek ontwikkeld dat past bij het systeem van Ryder Carroll.

Papier soort

Het officiële bullet journal van Leuchtturm bevat ink proof papier. Dat wil zeggen dat de inkt op het papier niet gemakkelijk doordrukt. Het papier in de bullet journal is 80grams papier. Toch hoor ik van mensen die deze variant gebruiken dat het papier nog steeds doordrukt. Je kunt zwaarder papier overwegen, maar dan valt de Leuchtturm 1917 af.

Het ligt er ook wat je allemaal in je bullet journal gaat doen. Er zijn gebruikers die een bullet journal combineren met handletteren (de hippe variant van het oude kalligraferen). Met stiften en/of waterverf maken zij hele kunstwerken van bullet journal pagina’s. Dan kan ik mijn voorstellen dat de dikte van het papier ertoe doet.

Ga je het op de meer minimalistische manier gebruiken zoals Ryder Caroll het systeem heeft ontwikkeld, dan is een lichtere papier soort voldoende.

Wat moet ik kiezen?

Laat je niet gek maken door al het aanbod dat er is. Niets moet en alles mag. Dat is het mooie van de bullet journal. Er bestaat geen goed of fout. Ga voor wat bij jou past, zodat je ook zeker weet dat je de bullet journal gaat en blijft gebruiken.

Begin bijvoorbeeld met een schrift om te testen en te experimenteren. Daarna kun je altijd nog overstappen op een uitgebreider bullet journal.